Život je ponekad kao roller coaster

život
osobni razvoj

Napisala Mateja Marinić

specijalizantica transakcijske analize - smjer psihoterapija

Mnogo puta sam rekla, i napisala, koliko nisam fan rada na sebi “u nekoliko koraka”.

Ponekad, u radu s klijentima, još jače osjetim tu potrebu i želju da se neke stvari “riješe brzo”. Pogled koji osoba usmjerava prema meni dok mi postavlja pitanje: “Što trebam učiniti?”, “Recite mi što je sve potrebno napraviti?”, “Koliko ‘ovo’ (?) traje?” u meni izaziva mnogo različitih osjećaja – istinsko razumijevanje koje imam prema klijentu istovremeno pomiješano sa zbunjenošću.

Danas, posebice u području mentalnog zdravlja/psihologije/neuroznanosti, toliko toga znamo i sigurno ćemo još mnogo toga nastaviti otkrivati i učiti o samima sebi.

U sva ta znanja ulazi i naša potreba za kvantificiranjem, mjerenjem, izračunom, izradom plana, strategije i točnih, preciznih koraka. Želimo organizirati, posložiti, raspodijeliti, odrediti gdje točno nešto pripada, ocijeniti sa “uspješnim” ili “neuspješnim”. Kada ne uspijemo, zbunjeni smo, razočarani, sumnjamo u sebe i u to što radimo. Konačni rezultat svega navedenog je da i od sebe počnemo očekivati napredak i oslobođenje od nečega što nas muči u kratkom periodu vremena – samo nam treba netko da nam kaže što trebamo učiniti i na koji način.

Osobno mi se čini da ćemo tako nastaviti i dalje. Ići ćemo, više-manje, tim putem jer to je ono što nas čini takvima kakvima jesmo kao ljudska bića.

“U redu, koja je onda uloga psihoterapeuta, ako on ne radi u nekoliko, “jednostavnih”, koraka, u kratkom periodu vremena?”

Ne znam koja je uloga svakog pojedinog terapeuta jer ne znam što je svaki od njih, prvenstveno kao ljudsko biće, spoznao (i nastavlja spoznavati) u vezi samoga sebe, na svom osobnom životnom putu. Ulogu si, na temelju toga, dajemo sami pa onda iz te uloge služimo onima koji pokucaju na naša vrata, sjednu nasuprot nas i provode određen period vremena u razgovoru s nama – i mi s njima.

Ono što se postepeno, sloj po sloj, otkriva u mojoj vlastitoj ulozi terapeuta je da osobi koja dođe, i kakva god ona očekivanja imala od sebe (ili mene), u tom procesu usmjerim pozornost na jačanje povjerenja u samu sebe. Zašto? Zato što smo sigurno mnogo puta u životu odustali od sebe i povjerenje usmjerili prema drugoj osobi. Vjerovali smo da “ta osoba” zna što je najbolje za nas. Vjerovali smo joj kada je rekla tko smo mi, što smo sada i što ćemo biti u budućnosti. Točka povjerenja se češće nalazila izvan nas samih, u nekoj drugoj osobi.

Kada primjetim trenutak u kojem je osoba (bila) dosljedna sebi, kada je u nekom momentu, nekim činom, usmjerila fokus prema sebi i onome što joj je potrebno – to nastojim istaknuti, dodatno osvijetliti. Kako bi i ona usmjerila pozornost prema tome. Kako bi to još bolje sagledala i jasno vidjela. Kako bi točku povjerenja vratila u samu sebe. Tamo gdje doista pripada.

Život se događa na nebrojeno mnogo načina svakom od nas. 

Život je ponekad pravi rollercoaster.

Ako se odlučimo hrabro živjeti svoj život, u skladu sa sobom, s onime kako doista osjećamo da želimo, taj rollercoaster će biti još jači, još intenzivniji jer mnogi oko nas ne žive u skladu sa sobom.

Dok sjedimo u tom sjedalu, dok se na milijun načina izvrćemo i prevrćemo, dok smo u jednom trenu okrenuti naglavačke pa uspravno, važno je imati uporište. U samome sebi. Povjerenje, vjera u samoga sebe, dosljednost sebi gradi to uporište.

Povjerenje da ćemo, iako smo se u određenom trenutku okrenuli naglavačke, iako nas je od toga toliko jako zaboljela glava, to preživjeti i vratiti se u uspravan položaj.

To je ono na što, kao psihoterapeutkinja, između mnogo ostalih stvari, pokušavam osobi usmjeriti pozornost. To je ono što čini moju ulogu.

Može te također zanimati…
“Fake it till you make it”

“Fake it till you make it”

Aforizam "fake it till you make it" se odnosi na pretvaranje ili imitaciju samopouzdane osobe koja, naizgled, iskazuje...

Zašto ne uspijevam?

Zašto ne uspijevam?

  U ovom tekstu pišem o mogućim razlozima zašto ne uspijevamo ostvariti određenu promjenu u svom životu ili ostvariti...