Življenje, a ne preživljavanje

Življenje, a ne preživljavanje
osobni razvoj

Napisala Mateja Marinić

mag. rehab. educ. edukantica psihoterapijskog pravca transakcijska analiza

U transakcijskoj analizi postoje mnogi koncepti koji objašnjavaju ljudsko ponašanje. Jedan od, po meni, krovnih koncepata je “životni scenarij” od odnosno životni skript.

To je koncept koji detaljno objašnjava kako osoba živi svoj život, na koji način donosi odluke, kako se ponaša, koja životna uvjerenja daju “pogon” njegovim ponašanjima i životnim odlukama, koji posao će raditi, kakvog partnera/icu će odabrati, kako će općenito živjeti…

Životni skript se počinje “pisati” već po samom rođenju i do 7. godine života su u tom skriptu napisani svi glavni dijelovi priče koja ima svoj početak, sredinu i kraj.

Sve poruke koje smo dobivali od svoje okoline od najranije dobi i koje smo kreirali u odnosu s okolinom – ukoliko ih ne osvjestimo – ćemo ponavljati kasnije u životu. Te poruke su dio životnog scenarija/skripta.

Na životni skript gledam kao način na koji smo naučili “biti” u životu i odnosu s drugima. U posljednje vrijeme, sve više na životni skript gledam kao na način preživljavanja, a ne istinskog življenja.

Preživljavanje me asocira na:

– težinu
– borbu (unutarnju ili vanjsku)
– guranje
– prisilu
– trpljenje
– nepotpuno osjećanje emocija/tijela
– nepovezanost s emocijama/tijelom
– gaženje preko emocija/tijela
– činjenje kontra sebe/na štetu sebe
– buku/glasnoću/nemir
– strah
– dokazivanje
– nedostatak

Življenje me asocira na:

– mir
– slobodu
– lakoću
– povezanost sa emocijama/tijelom
– slušanje emocija/tijela i djelovanje u skladu s njima
– znatiželju
– bogatstvo
– puninu
– činjenje u skladu sa sobom
– prepuštanje
– dopuštanje

Životni skript me isto tako asocira i na funkcioniranje našeg tijela u “fight”, “flight” ili “freeze” načinu. U kojem je uvijek negdje u pozadini prisutan strah koji lagano podgrijava naše svakodnevno funkcioniranje.

Strah iz kojeg imamo potrebu zaštiti sebe. No, stvar je u tome da je strah emocija koje je po svojoj prirodi trenutna i kratka. Ona dođe i prođe.
Ali kada se zadržava u nama, i ne odlazi nigdje, taj strah dobiva sasvim druge dimenzije zbog kojih razvijamo različite mehanizme nošenja.

Život će ponekada biti takav da ćemo prijeći u “borbu”, “guranje” i “trpljenje”, ali na trenutke, ne na cijeli svoj život.

Može te također zanimati…