Živiš li identitet “dobre djevojčice”?

osobni razvoj

Napisala Mateja Marinić

mag. rehab. educ. edukantica psihoterapijskog pravca transakcijska analiza

Što je identitet "dobre djevojčice"?

Identitet “dobre djevojčice” bih opisala kao skup određenih stereotipnih ponašanja i karakterističnih, naučenih, stavova (o sebi samoj i drugima) koji prevladavaju u cjelokupnom funkcioniranju odrasle žene. Identitet “dobre djevojčice” ne postoji kao stručni termin, no može biti dio svakodnevnog izričaja kojim na jednostavniji način dočaravamo ponašanje osobe i način kako žena samu sebe vidi u odnosu na druge. 

Identitet “dobre djevojčice” se može objasniti i kao ponašanje u skladu s određenim stereotipnim očekivanjem – modeliranje “dobre djevojčice”u odnosu s drugima i samom sobom – one koja djeluje i donosi odluke u skladu sa očekivanjima koja se pred nju postavljaju, a ne na temelju vlastitih vrijednosti, svojih autentičnih potreba i želja.

Živjeti kroz identitet “dobre djevojčice” znači ponašati, misliti i osjećati se na određeni, nesvjesno naučeni, način.

Živjeti kroz identitet “dobre djevojčice” znači biti odvojena od svoje autentičnosti, čak štoviše – potiskivati ju.

 

 

 

Što to točno znači biti “odvojena” od autentičnog dijela sebe?

 

 

Nesvjesno potiskivati svoju autentičnost bi značilo potiskivati:

 

  • svoje autentične emocije – npr. umanjivati značaj ljutnje ili tuge koju osjeća u određenoj situaciji ili osjećati kao da ne smije biti “loše volje”, odnosno da uvijek treba biti dobro raspoložena

 

  • svoje autentične misli – npr. otpisivat će značaj svojih razmišljanja i stavova u vezi određenog pitanja ili teme o kojoj se razgovara u društvu, obitelji, na poslu

 

  • svoju seksualnost – živjeti identitet “dobre djevojčice” znači ne biti u kontaktu sa vlastitom seksualnosti i seksualnim željama – osjećaj srama je dominantna emocija koja se javlja na pojavu bilo kakvih “seksualnih misli”

 

  • asertivnost i autonomiju – živjeti identitet “dobre djevojčice” podrazumijeva pretjerano udovoljavanje drugima, odnosno nesvjesno izbjegavanje konflikta ili konfrontacije u odnosu s drugima

 

  • vlastite ambicije i autentične želje – izbjegava pokazati taj dio sebe i djelovati u skladu sa svojim ambicijama i željama jer ne želi biti stereotipno percipirana kao “pretjerano ambiciozna”, “sebična” i kao osoba koja ne mari za druge

 

  • vlastite stavove i mišljenja ne dijeli ako prepoznaje da se ona razlikuju od drugih

 

 

Živjeti kroz identitet “dobre djevojčice” znači živjeti iz određenog dijela ličnosti i ne osjetiti i otkriti “puninu” svojeg  JA.

 

Osjećaj “praznine” i nezadovoljstva koji se javlja nakon što odrasla žena “zadovolji” sva društvena očekivanja i uloge koja su pred nju postavljena može ukazivati na to da ne živi “puninu” svojeg  JA – odnosno da nije u doticaju sa svim aspektima svoje ličnosti.

 

Nisko samopouzdanje i samopoštovanje je često “posljedica” nastojanja da odrasla žena zadovolji nametnuta očekivanja i da živi u skladu s njima bez da je prvo imala priliku u sigurnom odnosu i okruženju upoznati sebe i biti podržana u onome tko ona doista je.

 

 

Kako izaći iz identiteta “dobre djevojčice” ?

 

 “Izaći” iz identiteta “dobre djevojčice” bi značilo posvećeno otkrivati one dijelove sebe koje žena potiskuje – koje, kako bi Jung rekao, drži u svojoj Sjeni i s kojima nije u svjesnom kontaktu.

To je put otkrivanja sebe koji uključuje samorefleksiju na vlastite vrijednosti i uvjerenja, razvijanje asertivnosti, istraživanje svojih potreba, želja i ambicija, slavljenje i prihvaćanje svoje autentičnosti, učenje samosuosjećanja u odnosu i okruženju bez osude i kritike. 

 

Kroz nastavak serije svojih blog postova ću više pisati o identitetu “dobre djevojčice”, o tome kako on utječe na različite aspekte života žene – njene privatne i poslovne odnose, ali i njenu kvalitetu života općenito te kako raditi na razvoju autonomije – postajanju autonomnom i samopouzdanom ženom koja brine o sebi i živi u skladu sa sobom.

Može te također zanimati…