Zašto ne uspijevam?

Zašto ne uspijevam?
osobni razvoj

Napisala Mateja Marinić

specijalizantica transakcijske analize - smjer psihoterapija

U ovom tekstu želim pisati o tome zašto ne uspijevamo.

Glagol uspjeti ovdje uzimam kao globalni pojam koji će pokrivati sve ono o čemu skoro svaka osoba razmišlja kada razmišlja o ostvarenju bilo kojeg cilja. Stoga za ovaj tekst uopće nije važno što je cilj.

Ono što želim je govoriti o bazičnom ljudskom ponašanju kada je riječ o uspjehu i uspijevanju, odnosno želim obuhvatiti sva područja i sve potencijalne razloge koji stoje iza neuspijevanja.

Željela bih početi od onih, za mene, vrlo površnih razloga zašto nešto ne uspijevamo ostvariti. Rekla bih da su ti “površni” razlozi ujedno i najjednostavniji za rješavanje.

Oni su:

  1. Cilj koji smo definirali nije dovoljno jasan i konkretan, odnosno više se temelji na fantaziji nego na konkretnim akcijama, koracima i vrlo jasnoj slici koju želimo kreirati i ostvariti. Povezani smo s ciljem na razini osjećaja i ugode, ali ne i na razini konkretnih koraka (koji ujedno ne moraju biti ugodni za realizaciju).
  2. Definirali smo previše ciljeva koji nam za realizaciju oduzimaju previše vremena. Odnosno, nismo jasno postavili prioritete nego skačemo s jednog cilja na drugi zapravo ne postižući niti jedan.
  3. Nismo dobro i temeljito sagledali što točno ostvarenje nekog cilja zahtijeva od nas već smo više (i samo) fokusirani na rezultate postizanja nekog cilja – više maštamo i sanjarimo o konačnom ishodu nego što ulažemo vrijeme i rad u stepenicu koja se nalazi ispred nas.

Sljedeći, “malo dublji” razlozi mogu biti:

  1. Strah od neuspjeha, odnosno strah od potvrde koju ćemo dobiti ukoliko ne uspijemo nešto postići ili ostvariti. Ovo je vrlo usko povezano sa slikom koju imamo o sebi i strahom da ćemo, u konačnici, ponovno doživjeti neuspjeh koji će ponovno potvrditi naš osjećaj (manje) vrijednost/nisko samopouzdanje/negativna vjerovanja koja imamo o sebi.
  2. Strah od uspjeha, odnosno strah od posljedica koje će uspjeh za nas donijeti. Bilo da su te posljedice direktno povezane s nama samima – pod utjecajem uspjeha, slika koju imamo o sebi se posljedično mijenja, prepoznajemo i vidimo da smo za neke stvari sposobni, no ako se ta nova znanja i informacije o nama samima nisu “uklopile” u sliku o nama (u naš referentni okvir) – mi ćemo ih odbaciti ili držati na stand by-u. S druge strane posljedice uspjeha se mogu odraziti i na naše odnose (primjerice gubitak nekih odnosa).

Mnogo dublji razlozi (za koje nam ujedno treba najviše vremena za razrješenje):

  1. Uvjerenja koja imamo o sebi, svijetu i drugima. Uvjerenja su kreirana i preuzeta od nama važnih figura u životu i društvu u kojem živimo, a koje oblikuje kulturu življenja. Ako živimo u kulturi koja stalno stavlja pozornost, naglašava i ističe neuspjehe oni će postati “standard” i “uobičajena norma” vjerovanja da je uspjeh nemoguć ili teško ostvariv (na Balkanu i u Hrvatskoj je ovakav način vjerovanja jako prisutan). Ako smo mi doživljavali neuspjeh i ako je reakcija naše okoline u tim trenucima bila “vidiš da ne možeš, nije to za tebe, mani se tog posla” i sl., mi ćemo nakon nekog vremena odustati i kreirati uvjerenje “uspjeh za mene nije moguć”. Tu bih još istaknula i školski sustav koji funkcionira po principu “ako pogriješiš, bit ćeš kažnjen” (u obliku “loše” ocjene) i oni učenici koji su po defaultu “odlični” su ujedno i “uspješni” što nikako nije istina – takav sustav dodatno potencira naša uvjerenja o uspjehu koja pak oblikuju naša ponašanja.
  2. U transakcijskoj analizi postoji mnogo koncepata koji objašnjavaju ljudsko ponašanje, a jedan od njih su Zabrane koje čine naš životni skript koji se formira u ranoj dobi. Jedna od Zabrana koje možemo internalizirati i uklopiti u naš životni skript je Nemoj uspjeti. Što to znači? To znači da koliko god se trudili, teško radili i “bili savršeni”, u konačnici nećemo uspjeti i nećemo se osjećati uspješnima. Obzirom da su zabrane dio životnog skripta, a u kontekstu psihoterapije, iz pozicije transakcijske analize, cilj je osvještavati svoje ograničavajuće skriptne obrasce i mijenjati ih.

Dakle, razlozi neuspijevanja su mnogostruki i možemo ih svrstati prema određenim razinama. Ja ih vidim kao one koji su vrlo površni (“tehnički”) i oni vrlo duboki koji se dotiču naših uvjerenja na kojima trebamo raditi.

Naši ciljevi mogu biti jako dobro isplanirani i možemo imati jako dobru strategiju prema njima, no niti jedna dobra strategija ne može zamijeniti i pokriti uvjerenja i sliku koju imamo o sebi, a koji u konačnici narušavaju ostvarenje ciljeva.

Kao što se kuća gradi od temelja, tako je i u kontekstu rada na sebi i osobnog razvoja, u kojem god segmentu života, potrebno krenuti od temelja.

Idealno bi bilo raditi istovremeno i na temeljima (našim uvjerenjima, slici o sebi, odnosu prema uspjehu, odnosu s drugima) i na tehničkim stvarima koje se odnose na postavljanje ciljeva i postizanje uspjeha. No, ne postoji univerzalno pravilo niti način. Ovo su samo stvari koje je potrebno imati na umu i koje ne idu jedne bez drugih.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Može te također zanimati…
“Fake it till you make it”

“Fake it till you make it”

Aforizam "fake it till you make it" se odnosi na pretvaranje ili imitaciju samopouzdane osobe koja, naizgled, iskazuje...

Življenje, a ne preživljavanje

Življenje, a ne preživljavanje

U transakcijskoj analizi postoje mnogi koncepti koji objašnjavaju ljudsko ponašanje. Jedan od, po meni, krovnih koncepata je...