Zašto ne uspijevam?

Zašto ne uspijevam?
osobni razvoj

Napisala Mateja Marinić

mag. rehab. educ. edukantica psihoterapijskog pravca transakcijska analiza

 

U ovom tekstu pišem o mogućim razlozima zašto ne uspijevamo ostvariti određenu promjenu u svom životu ili ostvariti određeni cilj, iako se trudimo i puno rada ulažemo u tom smjeru.Riječ uspjeti ovdje uzimam kao generalni pojam koji pokriva sve ono o čemu skoro svaka osoba razmišlja kada razmišlja o ostvarenju bilo kojeg cilja. Stoga za ovaj tekst uopće nije važno što je cilj.


Govorit ću o bazičnom ljudskom ponašanju kada je riječ o uspjehu i uspijevanju, odnosno želim obuhvatiti sva područja i sve potencijalne razloge koji stoje iza neuspijevanja – onoga što percipiramo kao neuspjeh.


Željela bih početi od onih, za mene, naoko površnih razloga zašto nešto ne uspijevamo ostvariti (ili zašto se osjećamo neuspješnima).


Oni su:

 1. Cilj koji smo definirali nije dovoljno jasan i konkretan, odnosno više se temelji na maštanju i fantaziji nego na konkretnim akcijama, koracima i nama jasnoj slici koju želimo ostvariti.


  Definirani cilj je više želja nego cilj kao takav jer nije dovoljno razrađen i definiran razini konkretnih koraka koje trebamo učiniti.


 2. Definirali smo previše ciljeva koje si postavimo u prekratkom roku. Odnosno, nismo postavili prioritete nego skačemo s jednog cilja na drugi zapravo ne postižući niti jedan od njih.


 3. Nismo dobro i temeljito sagledali što točno ostvarenje nekog cilja zahtijeva od nas već smo fokusirani na rezultate postizanja nekog cilja – više maštamo i sanjarimo o konačnom ishodu nego što ulažemo vrijeme i rad u stepenicu koja se nalazi ispred nas.Sljedeći, “dublji” razlozi mogu biti:


 1. Strah od neuspjeha, odnosno strah od potvrde koju ćemo dobiti ukoliko ne uspijemo nešto postići ili ostvariti. Ovo je vrlo usko povezano sa slikom koju imamo o sebi i strahom da ćemo, u konačnici, ponovno doživjeti neuspjeh koji će ponovno potvrditi naš osjećaj (manje) vrijednost/nisko samopouzdanje/negativna vjerovanja koja imamo o sebi.
 2. Strah od uspjeha, odnosno strah od posljedica koje će uspjeh u naš život donijeti i kako će se taj uspjeh odraziti na naše odnose – partnerski odnos, obiteljske odnose, prijateljske odnose.Mnogo dublji razlozi zbog kojih doživljavamo neuspjeh, a ne uspjeh (za koje nam ujedno treba najviše vremena za razrješenje) su:


 1. Uvjerenja koja imamo o sebi, drugima i svijetu općenito.


  Uvjerenja su kreirana i preuzeta od nama važnih figura u životu i društvu u kojem živimo. Primjerice, možemo živjeti u kulturi koja je više usmjerena na isticanje neuspjeha s ciljem da se potvrdi kako uspjeh kao takav nemoguć i da je teško ostvariv.


  Ako smo pak mi doživljavali neuspjeh i ako je reakcija naše okoline u tim trenucima bila “vidiš da ne možeš, nije to za tebe, mani se tog posla” i sl., mi ćemo nakon nekog vremena odustati i kreirati uvjerenje “uspjeh za mene nije moguć”.


 2. U transakcijskoj analizi postoji mnogo koncepata koji objašnjavaju ljudsko ponašanje, a jedan od njih su Zabrane koje čine naš životni skript koji se formira u ranoj dobi.


  Jedna od nesvjesnih Zabrana koje kroz odrastanje možemo internalizirati i uklopiti u naš životni skript je Nemoj uspjeti.


  Što to znači?  To znači da koliko god se na razini PONAŠANJA trudili, bili disciplinirani, teško radili i bili “savršeni”, ako u našem nesvjesnom “radi” zabrana Nemoj uspjeti ona će kao takva biti snažnija od samog PONAŠANJA i nesvjesno će nas voditi u potvrđivanje ograničavajućih uvjerenja koja imamo o samima sebi, npr. Ne mogu biti uspješan/a.

 

Dakle, razlozi neuspijevanja su mnogostruki i mogu se razvrstati po određenim razinama.


Naši ciljevi mogu biti jako dobro isplanirani i možemo imati jako dobru strategiju prema njima, no niti jedna dobra strategija ne može zamijeniti i pokriti uvjerenja i sliku koju imamo o sebi, a koji u konačnici mogu blokirati sam proces osobne promjene i ostvarenja naših autentičnih ciljeva.


Kao što se kuća gradi od temelja, tako je i u kontekstu rada na sebi i osobnog razvoja, u kojem god segmentu života, potrebno krenuti od temelja – nesvjesnih uvjerenja i iracionalnih strahova koji nas koče u procesu promjene.


Idealno bi bilo istovremeno raditi na temeljima – našim uvjerenjima, slici o sebi – i na “tehničkim” dijelovima procesa koje se odnose na način na koji pristupamo postavljanju i definiranju ciljeva, odnosno promjene koju želimo ostvariti.

Ako želiš moju podršku u tvom procesu osobne promjene i ostvarenja autentičnih ciljeva, trenutno je u tijeku 4-tjedni on-line program POKRENI PROMJENU u kojem imaš priliku raditi upravo ovim temama.Klikni OVDJE za više detalja o programu i mogućnosti prijave.
Može te također zanimati…