Zašto ne uspijevam?

Zašto ne uspijevam?
osobni razvoj

Napisala Mateja Marinić

specijalizantica transakcijske analize - smjer psihoterapija

 

U ovom tekstu pišem o mogućim razlozima zašto ne uspijevamo ostvariti određenu promjenu u svom životu ili ostvariti određeni cilj, iako se trudimo i puno rada ulažemo u tom smjeru.Riječ uspjeti ovdje uzimam kao generalni pojam koji pokriva sve ono o čemu skoro svaka osoba razmišlja kada razmišlja o ostvarenju bilo kojeg cilja. Stoga za ovaj tekst uopće nije važno što je cilj.


Govorit ću o bazičnom ljudskom ponašanju kada je riječ o uspjehu i uspijevanju, odnosno želim obuhvatiti sva područja i sve potencijalne razloge koji stoje iza neuspijevanja – onoga što percipiramo kao neuspjeh.


Željela bih početi od onih, za mene, naoko površnih razloga zašto nešto ne uspijevamo ostvariti (ili zašto se osjećamo neuspješnima).


Oni su:

 1. Cilj koji smo definirali nije dovoljno jasan i konkretan, odnosno više se temelji na maštanju i fantaziji nego na konkretnim akcijama, koracima i nama jasnoj slici koju želimo ostvariti.


  Definirani cilj je više želja nego cilj kao takav jer nije dovoljno razrađen i definiran razini konkretnih koraka koje trebamo učiniti.


 2. Definirali smo previše ciljeva koje si postavimo u prekratkom roku. Odnosno, nismo postavili prioritete nego skačemo s jednog cilja na drugi zapravo ne postižući niti jedan od njih.


 3. Nismo dobro i temeljito sagledali što točno ostvarenje nekog cilja zahtijeva od nas već smo fokusirani na rezultate postizanja nekog cilja – više maštamo i sanjarimo o konačnom ishodu nego što ulažemo vrijeme i rad u stepenicu koja se nalazi ispred nas.Sljedeći, “dublji” razlozi mogu biti:


 1. Strah od neuspjeha, odnosno strah od potvrde koju ćemo dobiti ukoliko ne uspijemo nešto postići ili ostvariti. Ovo je vrlo usko povezano sa slikom koju imamo o sebi i strahom da ćemo, u konačnici, ponovno doživjeti neuspjeh koji će ponovno potvrditi naš osjećaj (manje) vrijednost/nisko samopouzdanje/negativna vjerovanja koja imamo o sebi.
 2. Strah od uspjeha, odnosno strah od posljedica koje će uspjeh u naš život donijeti i kako će se taj uspjeh odraziti na naše odnose – partnerski odnos, obiteljske odnose, prijateljske odnose.Mnogo dublji razlozi zbog kojih doživljavamo neuspjeh, a ne uspjeh (za koje nam ujedno treba najviše vremena za razrješenje) su:


 1. Uvjerenja koja imamo o sebi, drugima i svijetu općenito.


  Uvjerenja su kreirana i preuzeta od nama važnih figura u životu i društvu u kojem živimo. Primjerice, možemo živjeti u kulturi koja je više usmjerena na isticanje neuspjeha s ciljem da se potvrdi kako uspjeh kao takav nemoguć i da je teško ostvariv.


  Ako smo pak mi doživljavali neuspjeh i ako je reakcija naše okoline u tim trenucima bila “vidiš da ne možeš, nije to za tebe, mani se tog posla” i sl., mi ćemo nakon nekog vremena odustati i kreirati uvjerenje “uspjeh za mene nije moguć”.


 2. U transakcijskoj analizi postoji mnogo koncepata koji objašnjavaju ljudsko ponašanje, a jedan od njih su Zabrane koje čine naš životni skript koji se formira u ranoj dobi.


  Jedna od nesvjesnih Zabrana koje kroz odrastanje možemo internalizirati i uklopiti u naš životni skript je Nemoj uspjeti.


  Što to znači?  To znači da koliko god se na razini PONAŠANJA trudili, bili disciplinirani, teško radili i bili “savršeni”, ako u našem nesvjesnom “radi” zabrana Nemoj uspjeti ona će kao takva biti snažnija od samog PONAŠANJA i nesvjesno će nas voditi u potvrđivanje ograničavajućih uvjerenja koja imamo o samima sebi, npr. Ne mogu biti uspješan/a.

 

Dakle, razlozi neuspijevanja su mnogostruki i mogu se razvrstati po određenim razinama.


Naši ciljevi mogu biti jako dobro isplanirani i možemo imati jako dobru strategiju prema njima, no niti jedna dobra strategija ne može zamijeniti i pokriti uvjerenja i sliku koju imamo o sebi, a koji u konačnici mogu blokirati sam proces osobne promjene i ostvarenja naših autentičnih ciljeva.


Kao što se kuća gradi od temelja, tako je i u kontekstu rada na sebi i osobnog razvoja, u kojem god segmentu života, potrebno krenuti od temelja – nesvjesnih uvjerenja i iracionalnih strahova koji nas koče u procesu promjene.


Idealno bi bilo istovremeno raditi na temeljima – našim uvjerenjima, slici o sebi – i na “tehničkim” dijelovima procesa koje se odnose na način na koji pristupamo postavljanju i definiranju ciljeva, odnosno promjene koju želimo ostvariti.

Ako želiš moju podršku u tvom procesu osobne promjene i ostvarenja autentičnih ciljeva, trenutno je u tijeku 4-tjedni on-line program POKRENI PROMJENU u kojem imaš priliku raditi upravo ovim temama.Klikni OVDJE za više detalja o programu i mogućnosti prijave.
Može te također zanimati…
“Fake it till you make it”

“Fake it till you make it”

Aforizam "fake it till you make it" se odnosi na pretvaranje ili imitaciju samopouzdane osobe koja, naizgled, iskazuje...