Winter is coming – što je zimski blues, odnosno depresija?

zimska depresija
osobni razvoj

Napisala Mateja Marinić

specijalizantica transakcijske analize - smjer psihoterapija

Hladniji i sve kraći dani su polako tu. Dolazi razdoblje kada količine dnevne svjetlosti više nema toliko kao u periodu proljeća i ljeta. Uz to, i vremenske prilike su drugačije – više je kišnih i snježnih dana. Baš takve okolnosti pozivaju da vrijeme provodimo na toplom, ušuškani ispod deke i uz šalicu čaja.

Iako možemo prepoznati mnogo pozitivnih strana nadolazećeg perioda, isto tako postoje i negativni utjecaji koje neke osobe primjete na sebi čim se krene nazirati period jeseni i zime, a to su manjak energije, osjećaj bezvoljnosti, potištenost, manjak koncentracije, pojačana potreba za slatkim ili većim unosom hrane općenito…

Navedeni simptomi kod svake osobe mogu varirati te ih svatko može ispoljavati u većoj ili manjoj mjeri, na duži ili kraći vremenski period. Također, za skup navedenih simptoma koje osoba iskazuje u periodu jeseni i zime postoji i službeni naziv – sezonski afektivni poremećaj, odnosno kolokvijalno rečeno “zimska depresija”.

Što je zimski blues, odnosno depresija, i zašto se ta pojava javlja?

Zimski blues je raspoloženje koje se javlja kod većine ljudi tijekom zimskih mjeseci i njega karakterizira pad energije i poletnosti. Zahvaća nas “sivilo” svakodnevice zbog vremenskih okolnosti, hladnoće i manjka Sunčeve svjetlosti.

Zimsku depresiju također karakterizira nisko raspoloženje, no uz nju se još pridodaju simptomi poput:

 • pojačanog umora
 • povećanog apetita, posebice želja za slatkim
 • pojačano debljanje
 • potreba za spavanjem je izraženija nego inače
 • socijalna izolacija
 • teškoće koncentracije

Uzrok svemu tome je nedovoljna količina dnevne svjetlosti zbog čega naše tijelo, odnosno epifiza pojačano proizvodi melatonin – hormon koji regulira ciklus spavanja – budnosti te ga ima u većim količinama od serotonina, hormona koji utječe na poboljšanje našeg raspoloženja.

“Zimska depresija” se dijagnosticira kao sezonski afektivni poremećaj i sukladno tome se može pripisati adekvatna terapija.

Kako bi se lakše nosili sa zimskim bluesom, no to ne isključuje i zimsku depresiju, dobro je:

 • pojačati fizičku aktivnost tijekom zimskih mjeseci neovisno o vremenskim prilikama
 • svaku priliku sunčanog vremena iskoristiti kako bi naše tijelo prirodno proizvodilo vitamin D i lučilo hormon serotonin
 • redovito vježbati
 • smanjiti izloženost vijestima i društvenim mrežama
 • svjesno se fokusirati na aktivnosti koje volimo – bilo da je riječ o druženju s bliskim ljudima ili hobijima
 • voditi računa o načinu prehrane; konzumirati hranu koja nas neće “uspavati” i voditi računa o unosu šećera

Ako se prepoznajemo u nekim od navedenih simptoma i ako depresivno raspoloženje u zimskim mjesecima uvelike utječe na nas i našu kvalitetu života, dobro je javiti se liječniku, odnosno psihoterapeutu kako bi prepoznali obrasce i promijenili navike svakodnevnog života.

Može te također zanimati…
“Fake it till you make it”

“Fake it till you make it”

Aforizam "fake it till you make it" se odnosi na pretvaranje ili imitaciju samopouzdane osobe koja, naizgled, iskazuje...

Zašto ne uspijevam?

Zašto ne uspijevam?

  U ovom tekstu pišem o mogućim razlozima zašto ne uspijevamo ostvariti određenu promjenu u svom životu ili ostvariti...