Utječe li identitet “dobre djevojčice” na tvoj profesionalni život?

osobni razvoj

Napisala Mateja Marinić

mag. rehab. educ. edukantica psihoterapijskog pravca transakcijska analiza

Iako između profesionalnog i privatnog nastojimo povlačiti granicu i ta dva aspekta života držati odvojenima, činjenica je da “sebe” uvijek unosimo u ono što radimo – pa tako i u našu profesionalnu “personu”.

Život iz identiteta “dobre djevojčice” se može odraziti na tvoj profesionalni razvoj i može utjecati na tvoje poslovne rezultate. Drugim riječima, izraženi perfekcionizam, izbjegavanje konflikta, tendencija da se držimo “po strani” i budemo nevidljive, “people-pleasing”, prekomjerni rad koji može dovesti do burn-outa su neke od karakteristika identiteta “dobre djevojčice” koje mogu utjecati na profesionalni život žene, a onda i na njen privatni.

 

U nastavku ću opisati neke od načina kako se identitet dobre djevojčice manifestira u profesionalnom životu žene.

 

Potreba za savršenstvom – odnosno radom koji ne tolerira skoro pa nikakve pogreške nas može dovesti do velikih poslovnih rezultata, ali isto tako i do povišenog stresa, svakodnevnog pritiska, burn-outa koji donosi zdravstvene probleme i teškoće mentalnog zdravlja. “Dobra djevojčica” u profesionalnom aspektu svog života samoj sebi postavlja izrazito visoka, skoro pa nerealna, očekivanja – primjerice da ne smije griješiti i da uvijek mora biti “dostupna” za sve – kolege, nadređene, klijente. Što znači da njeno radno vrijeme nema definirane granice, posao nerijetko “nosi kući” i da je uvijek dostupna za pozive, poruke ili e-mailove.

Izrazito visoka očekivanja koja ima od sebe i orjentiranost prema potrebama drugih dovodi do toga da nije u kontaktu s vlastitim potrebama, često ih nesvjesno zanemaruje ili potiskuje – kao što je primjerice potreba za odmorom.

 

S druge strane, iako je na poslu za druge uvijek “dostupna”, ona je zapravo nevidljiva – u izražavanju svog mišljenja će biti suzdržana, na sastancima će biti negdje u “pozadini”, teško će joj biti istaknuti se pred drugima, ući u pregovore i sl. Iako je kreativna i ima vlastite ideje kako unaprijediti poslovanje ili pokrenuti nove projekte, sumnja u njih i preispituje jesu li “dovoljno dobre”.

Osim što preispituje svoje ideje i prijedloge, može doživljavati i sindrom “uljeza” – umanjivati značaj i važnost svojih rezultata, uloženog rada i truda u to da dostigne određenu poziciju na poslu. Fokus će više biti usmjeren u ono što treba popraviti ili što još treba unaprijediti – sebi će vrlo lako pronaći “mane”. Sve to govori o tome koliko je Unutarnji Kritičar dominantan i koliko je potrebno razvijati prostor za prepoznavanje vlastitih sposobnosti, snaga, stečenih znanja i uloženog truda – povećati kapacitet za to da sama sebi može dati “kompliment” i osjećati zasluženima rezultate koje je postigla.

“Dobra djevojčica” posvećeno radi i ulaže svoju energiju u dobro napravljan posao, no kada se pruži prilika za napredovanje ili preuzimanje leadership uloge, u njoj se javlja sumnja u sebe, nesigurnost, strah od (ne)uspjeha i/ili strah od odgovornosti i donošenja odluka zbog čega, ukoliko ne osvijesti svoje unutarnje blokade, sabotira samu sebe u napretku i povlači se iz dobrih prilika.

Identitet “dobre djevojčice” je sušta suprotnost autonomiji, zauzimanju leadership pozicije i tu se onda događa paradoks – iako radi dosljedno, odgovorno i posvećeno teško joj je preuzeti odgovornost za donošenje odluka jer, nesvjesno, “dobra djevojčica” ne želi nikoga povrijediti, želi udovoljiti potrebama svih i želi izbjeći potencijalni konflikt što u konačnici sabotira njen profesionalni razvoj i napredak.

 

Da bi razvijale svoj profesionalni identitet, kreirale ili samopouzdano iskoristile prilike za napredak i uspjeh potrebno je “izaći” iz uloge “dobre djevojčice” u kojoj je većina nas žena primarno odgajana.

Izlazak iz uloge “dobre djevojčice” traži da istražimo granice tog identiteta u koji smo primarno stavljene odgojem – ne samo od strane roditelja već i kulture u kojoj živimo, a onda i raznih (ne)svjesnih načina kako same sebe i dalje držimo unutar tih granica i tog identiteta.

Kroz rad na sebi možemo “izgraditi” ta vrata koja će biti izlaz iz identiteta “dobre djevojčice” i ulazak u veću samosvijest i donošenje odluka koje dolaze iz zdravog samopouzdanja.

 

Stoga te ovim putem pozivam na on-line edukaciju “Oslobodi se života iz identiteta ‘dobre djevojčice’” koju ću održati 19. srpnja od 18.00 – 20.00 sati.

 

 

Kroz ovu on-line edukaciju ćeš:

  • istražiti što za tebe znači život iz identiteta “dobre djevojčice” i kako se on manifestira u tvom životu
  • otkriti kako uloga “dobre djevojčice” može utjecati na tvoj privatni život, odnose i profesionalni uspjeh
  • saznati kako prevladati prepreke koje te koče u tome da se oslobodiš života iz identiteta “dobre djevojčice”
  • bolje upoznati svoje autentične vrijednosti i načine kako ih možeš svjesnije živjeti
  • ponovno doći u kontakt sa svojim autentičnim potrebama, željama i ciljevima

 

Cilj ove on-line edukacije je da se nakon nje osjećaš sigurnijom istraživati sebe van uloge “dobre djevojčice” te da sa većom svjesnošću i bez osjećaja nezdrave krivnje donosiš odluke i živiš svoj život koji je u skladu sa tobom i tvojim vrijednostima.

Može te također zanimati…