Uspoređivanje s drugima – je li nužno loše?

uspoređivanje s drugima
osobni razvoj

Napisala Mateja Marinić

specijalizantica transakcijske analize - smjer psihoterapija

Iako bi voljeli ne uspoređivati se s drugima, to je jedna od karakteristika koju nosimo u sebi kao socijalna bića. Ljudska bića koja već tisuće i tisuće godina opstaju upravo zbog potrebe za životom u zajednici, uspostavljanjem socijalnog kontakta i potrebe za povezanošću s drugima. Puko preživljavanje nam je uvjetovano upravo time.

Također, mnogi ističu kako se ne bi trebali uspoređivati s drugima jer je to direktan put prema vječnom nezadovoljstvu. Poruka je vrlo kratka i jasna: nemoj to činiti. Mogla bih se složiti s time i djelomično je tako obzirom da mnoge današnje industrije zarađuju novac upravo na tome – nezadovoljstvu u ljudima, posebice ženama, koje proizlazi iz kontinuiranog uspoređivanja s drugima (nedostižnim idealima).

No, sama sposobnost uspoređivanja s drugima ne mora biti na toliko lošem glasu. Koliko god ona bila nepoželjna – mi to i dalje svakodnevno činimo.

Svakodnevno radimo usporedbe sebe s drugima u različitim aspektima života.

Ovim tekstom bih voljela istaknuti dobru stranu uspoređivanja s drugima, a ta je da nas upravo ona može odvesti do onoga što za sebe želimo – ako ju iskoristimo na “pametan” način, odnosno kao putokaz prema onome što se nalazi u nama (ambicija, aspiracije, ciljevi).

Osobe koje nam svakodnevno privlače pozornost, na koje se ugledamo, s kojima se uspoređujemo su pravo to – putokazi prema onome što u svom životu trebamo ili tko želimo biti. Ne bi u potpunosti znali tko želimo biti bez “pomoći” usporedbe s drugima.

Pitanja koja je dobro pitati se prilikom uspoređivanja s drugima kako bi samu “usporedbu” uzeli u svoju korist:

  1. Koristiš li usporedbu s drugima kao način da samog/u sebe motiviraš u pozitivnom smjeru? (“usporedba prema gore”)
  2. Koristiš li usporedbu s drugima na način da ne potražiš pomoć jer “drugima je gore” zbog čega u životu ostaješ na istom mjestu? (“usporedba prema dolje”)
  3. Koristiš li usporedbu s drugima kao lažno podizanje svog samopouzdanja jer su drugi “puno lošiji”? (“usporedba porema dolje”)

U suštini, ako se uspoređujemo s drugima, onda bi trebali težiti “usporedbi prema gore”, odnosno onoj koja nas vodi prema boljem ja i boljoj životnojn perspektivi. “Usporedba prema dolje” ili “usporedba s onima koji su poput nas” nas može samo zadržati u trenutnoj životnoj poziciji.

Za kraj, najvažnija usporedba kojoj bi trebali težiti nakon svih navedenih je ona sa samim/om sobom. Vrijedno je, s vremena na vrijeme, okrenuti se i pogledati unatrag, promotriti svoj životni put, vidjeti do kuda smo došli i što smo sve putem činili kako bi ostvarili to gdje smo sada.

Dapače, vještinu uspoređivanja sa samim sobom bi trebali prakticirati što češće.

Sretno! 🙂

Može te također zanimati…
“Fake it till you make it”

“Fake it till you make it”

Aforizam "fake it till you make it" se odnosi na pretvaranje ili imitaciju samopouzdane osobe koja, naizgled, iskazuje...

Zašto ne uspijevam?

Zašto ne uspijevam?

  U ovom tekstu pišem o mogućim razlozima zašto ne uspijevamo ostvariti određenu promjenu u svom životu ili ostvariti...