Nova godina, isti ja.

osobni razvoj

Napisala Mateja Marinić

mag. rehab. educ. edukantica psihoterapijskog pravca transakcijska analiza

Osjećaj novoga. Dobar je.
Okrećemo novu praznu stranicu. Sva je bijela. Ta bjelina gleda u nas i samo čeka da ju ispunimo.

Početno uzbuđenje oko “novoga” postepeno možda prelazi u anksioznost. Čime da ispunim tu čistu bijelu stranicu? Ne želim ju uništiti, trebam dobro promisliti i paziti prilikom pisanja. Možda mi treba nova kemijska pa da sve bude u skladu s “novim”?

Osjećaj novoga mi je oduvijek bio zanimljiv. On se javlja kada kupiš novu odjeću ili nove tenisice – osjećaš se novo, svježe. Ili kada započneš novi posao, preseliš u novi prostor, novi grad, novu državu. Odmah se uz to javlja i novi “ti”.

No, taj novi “ti” je obično kratkog trajanja jer nova odjeća, nove tenisice, nova bijela stranica, novi posao, grad ili država su upravo to što jesu. Oni sami po sebi nisu osobna promjena (no u nekim slučajevima promjena posla ili mjesta u kojem živimo može donijeti dio osobne promjene).

Isto je i sa novom godinom. Poistovjećujemo ju sa osobnom promjenom, ali nova godina je samo to – nova godina bez velikog početnog slova.

Na početku svake godine si želimo velike stvari i uvijek razmišljamo o novim odlukama i promjenama. To je dobro. Još je bolje ako u njih uključujemo svoju zajednicu i društvo u kojem živimo jer osim što svi sebi želimo bolje i težimo prema tome da nam tako doista i bude, lijepo je donijeti i male odluke koje će pozitivno utjecati i na druge oko nas.

Nekima je možda dosta priče oko novogodišnjih odluka – ionako su to samo puste želje, zar ne?

Možda.

Osobno, mislim da je uvijek dobro razmišljati o odlukama, u koje god vrijeme, na kojem god mjestu bili. Odluku nije briga za “tajming”, odnosno nije ju briga za novu godinu jer njoj to nije potrebno (pa niti nova odjeća, tenisice, grad ili država). Ono što joj treba je čvrsta volja i odlučnost, hrabrost i ustrajnost, vjera i posvećenost.

A kada je riječ o osobnim promjenama, koje se događaju temeljem odluka, važno je na umu imati slijedeće:

  1. One zahtjevaju vrijeme i energiju (da, ima smisla, no ponekad nisam sigurna razumiju li svi što to doista znači obzirom da smo navikli na “brzo” i “efikasno” jer je to ono što nam se svakodnevno prodaje)
  2. Zahtjevaju novac, odnosno odricanje (još uvijek se teško odlučujemo vlastiti novac – koliki god taj iznos bio – uložiti, primjerice, u osobnu terapiju u zamjenu za neke materijalne stvari koje si svakodnevno priuštimo)
  3. Zahtjevaju gubitak (nekih uvjerenja, odnosa, lažnih i nepotrebnih ideala)
  4. Donosi nam mnogo, više nego što možemo zamisliti, ako ju radimo dobro.

U konačnici, sve ovisi o nama.

Htjeli ili ne htjeli osobnu promjenu, ono što nam preostaje je prihvatiti svoj život onakvim kakav on je temeljem akcija koje svakodnevno činimo.

Htjeli ili ne htjeli promijeniti neke stvari, oboje je svjesno donesena odluka da prihvaćamo živjeti onako kako živimo u ovom trenutku.

Sretno u 2022.!

Može te također zanimati…