Bok, ja sam Narcis!

narcisoidnost
osobni razvoj

Napisala Mateja Marinić

mag. rehab. educ. edukantica psihoterapijskog pravca transakcijska analiza

Narcisi mogu biti veoma šarmantni i pozitivni zbog čega privlače ljude i ostvaruju mnogo odnosa u svojoj okolini, no oni zapravo traže osobe koje će iskoristiti kako bi “bildali svoj ego”.

Narcizam je karakteristika koju svako od nas posjeduje i nju možemo zamisliti kao spektar. Najviše ljudi se na tom spektru nalazi negdje u sredini dok je narcistični poremećaj ličnosti rijedak (1 na 200 osoba). Ono što istraživanja pokazuju je da se on češće javlja kod muškaraca te u profesijama kao što su medicina i vojska.

“Normalni” narcizam je uobičajen i on nam pomaže u svakodnevnom životu. Svatko od nas ima potrebu za pažnjom i divljenjem od strane drugih, također svatko od nas ima potrebu za moći i kontrolom. Povremeno se osjećamo grandiozno i važno; želimo primiti ljubav i osjećati se uspješno.

Krenemo li dalje, pronaći ćemo oblik narcizma koji još uvijek ne spada u grupu poremećaja ličnosti već se smatra “ekstremnijim” oblikom. Njega karakterizira niska razina empatije prema drugima. Osoba se osjeća superiorno u odnosu na druge, smatra da ima pravo na “najbolje”, ima veliku potrebu za divljenjem od strane drugih, promatra ostale “s visoka”. Drugi u okolini ih opisuju kao arogantne i nepodnošljive upravo zbog poruke koju šalju drugima, a ta je: Ja sam važnija/i.

Navedeni tipovi narcizma prevladavaju u općoj populaciji, a u ovom tekstu se osvrćem na ekstremniji – kako ga prepoznati kod drugih i kako se nositi s njime.

Dva tipa narcizma:

 1. Grandiozni

  Osobe koje pripadaju ovoj kategoriji narcizma su agresivne, dominantne u odnosima te izrazito naglašavaju svoju važnost u okolini. Iskazuju nisku razinu empatije i osjećajnosti. Takve osobe ne razvijaju pravu privrženost i intimnost u bliskim odnosima jer drugu osobu vide kao izvor zadovoljenja vlastitih potreba. Jednom riječju, druge koriste kao trofej kojim se vole pokazivati i hvaliti. Zašto? Zato jer oni sami te iste karakteristike (talente, znanje) ne posjeduju te ih kroz odnos “uzimaju” od druge osobe. U suštini, za njih se odnos temelji na “razmjeni” ili “transakciji” – uzimaju samo ono što je njima potrebno.

2. Vulnerabilni

On se pojavljuje kod osoba koje imaju iskustvo zlostavljanja ili zanemarivanja u djetinjstvu. Takve osobe su puno osjetljivije, mogu biti sramežljive, odnosno socijalno anskiozne. Često u odnosu s drugima zauzimaju ulogu žrtve, patnice/ka. Mogu se osjećati superiorno, ali i inferiorno u odnosu na druge. U suštini, ako ih drugi ne tretiraju kao “posebne” osjećaju se tjeskobno i uvrijeđeno. Često iskazuju nagle promjene u ponašanju te zbog unutarnjeg osjećaja inferiornosti iskazuju ljubomoru prema drugima.

Kako prepoznati osobu koja iskazuje ekstremniji oblik narcizma?

Neki od slijedećih opisa ti mogu pomoći u boljem otkrivanju narcisa:

 • svojim ponašanjem pokazuju da su bolji od drugih
 • maštaju o iznimno velikoj moći, privlačnosti i sl.
 • iskazuju uvjerenje da su posebni i očekuju od drugih da isto to uvažavaju
 • teško prepoznaju osjećaje i potrebe drugih
 • teško iskazuju empatiju prema drugima
 • ljubomorni prema drugima
 • uvjerenje da su drugi ljubomorni na njih
 • u postavljanju osobnih ciljeva su nerealno visoki
 • samopouzdanje im je jako nisko
 • preuveličavaju vlastita dostignuća ili talente
 • očekuju konstantne pohvala od drugih

Kako se zaštititi od narcisa?

Čitajući ovaj tekst, možda si primjetio/la da neka osoba u tvojoj okolini iskazuje ekstremniji oblik narcizma. Ono što je važno tada imati na umu je kako se primjereno zaštititi od takve osobe. Poanta nije osobu osvještavati ili uvjeravati da je narcistična jer to neće dati nikakve rezultate upravo zato što narcis nema kapaciteta vidjeti sebe u dovoljno realnom svjetlu kako bi osvjestio svoje (štetno) ponašanje prema drugima.

“Spašavanje” narcisa će nas samo dodatno iscrpiti i takvim postupkom nećemo postići mnogo.

U zaštiti od narcisa je najvažnije:

 • preispitati i promijeniti svoja očekivanja koja imamo u odnosu na njih – pri tome mislim na očekivanje da će i on/a zadovoljiti naše potrebe koje su normalna pojava u intimnim ili obiteljskim odnosima (npr. potreba za prihvaćanjem, da budemo viđeni, da iskazuje empatiju i suosjećanje prema nama)
 • osvjestiti frustraciju koja se pojavljuje upravo zbog nezadovoljenih relacijskih potreba od strane narcisa
 • obzirom da su narcisi ujedno dobri i vješti manipulatori, osvjestiti i postaviti čvrste granice u odnosu s takvom osobom
 • iako može biti teško, smanjiti ili u potpunosti prekinuti odnos s osobom za koju prepoznajemo da iskazuje narcistične oblike ponašanja

Nadam se da ti je ovaj kratak vodič pomogao u boljem razumijevanju narcizma kao osobine ličnosti te kada on kao takav prelazi u ekstremniji oblik. U konačnici, najvažnije od svega je prepoznati narcise u svojoj okolini, bliskim odnosima, te se zaštititi od odnosa s njima koji često uzima mnogo energije i bude iznimno iscrpljujuć.

Sretno! 🙂

Može te također zanimati…