Zanima te kako izgleda prvi susret sa mnom?

Proces rada na sebi i dostizanje željene promjene počinje već u trenutku donošenja odluke da ćemo potražiti podršku i pomoć psihoteraputa. To je doista veliki korak kojem često ne pridajemo dovoljno važnosti, misleći kako rad na sebi počinje u nekom drugom trenutku.

U psihoterapiji je važno da osoba iskaže spremnost i motivaciju na rad, odnosno da će činiti ono što je potrebno kako bi postigla promjenu koju za sebe želi. Tu je također važno imati na umu da psihoterapeut nije stručnjak koji će nuditi savjete i davati preporuke klijentu kako i na koji način unaprijediti svoju kvalitetu života. Uloga psihoterapeuta je podržati klijenta na njegovom putu prema promjeni koju za sebe želi. Psihoterapeut je u tom procesu nepristrana osoba i ne sugerira ono što bi bilo “najbolje”. 

Da bi se klijent osjećao ugodno i sigurno, važno je da se između njega i psihoterapeuta ostvari odnos poštovanja i međusobnog uvažavanja.

Kako izgleda prvi susret sa psihoterapeutom? 

Nakon što se javite putem telefonskog poziva ili maila, dogovaramo prvi termin susreta. On je zamišljen kao upoznavanje klijenta i terapeuta. Na njemu klijent iznosi razlog zbog kojeg se odlučio obratiti za podršku.

Razlozi zbog kojih se netko želi obratiti psihoterapeutu mogu biti različiti. Obično se oni odnose na: 
– unaprjeđenje odnosa s najbližima, 
– bolje razumijevanje sebe u odnosu s drugima 
– poboljšanje svakodnevnog funkcioniranja u kontekstu posla ili obrazovanja 

Također, osoba može zatražiti podršku i ako prolazi kroz neka teža životna razdoblja ili ako je doživjela neki oblik gubitka (poput prekida odnosa, smrti bližnje osobe, gubitka posla, preseljenja i sl.). Psihoterapeut i u tom slučaj predstavlja dobar resurs podrške.

Ono što smatram važnim napomenuti jest da je prvih nekoliko susreta terapeuta i klijenta predodređeno za uspostavljanje i ostvarivanje dobrog odnosa. Stoga je važno da klijent prati, i ima na umu, koliko se ugodno osjeća u odnosu s psihoterapeutom. Poželjno je da klijent postavlja pitanja, odnosno dobije odgovore koji su mu važni već u samom početku procesa.

Koliko dugo će trajati psihoterapija je nešto što je individualno za svaku osobu i ovisi o njenim potrebama, postavljenim ciljevima i učestalosti dolazaka. Poželjno je da osoba na psihoterapiju dolazi jednom tjedno, posebice na samom početku, no kroz vrijeme je moguće dogovoriti i drugačiju dinamiku dolazaka.

Jednom kada klijent postigne željeni cilj, odnosno promjenu – tu proces psihoterapije završava. No, moguće je i nastaviti sa psihoterapijom, odnosno postaviti novi cilj koji osoba želi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: